Az Immigropoly Nyári Egyetemet mintegy négy éves kutatás és számos korábbi projekt előzte meg. 2009-ben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium/Európai Integrációs Alap támogatásával megvalósuló 9 hónapos „Itt vagyunk!” projekt, a harmadik, tehát az Unión kívüli országokból érkező bevándorlók társadalmi, gazdasági és kulturális beilleszkedését hivatott elősegíteni a fogadó ország lakossága szempontjából. A legfrissebb szakirodalom megállapításainak összegzésén, valamint ábrákkal, diagramokkal és egyéb érdekességekkel illusztrált közlésén túl, a projekt keretében primer eredményeket biztosító kutatásokra is sor került, így interjúk felvételére, fókuszcsoportos találkozókra és életút-elemzésekre. Az alapkutatási tevékenységen túl a migrációs vizsgálatok és elemzések eredményeinek új szemléletű közlésével tudományos-ismeretterjesztő diskurzust teremtő módon biztosított közérdekű információs forrást a magyar társadalom számára, ily módon formálva a lakosság bevándorlókkal kapcsolatos jellemzően ambivalens, esetlegesen távolságtartó viszonyulását. A nyilvánosság mind szélesebb rétegeinek elérése érdekében a projekt interaktív, folyamatosan frissülő, könnyen kezelhető internetes portálon került bemutatásra (www.ittvagyunk.eu).

A 2011-es „Feketén-Fehéren - Itt vagyunk!” elnevezésű kutatás és információs kampány a Magyarországon élő afrikai bevándorlókkal foglalkozott. A projekt célja olyan több elemből álló kommunikációs kampánytevékenység lefolytatása volt, mely egyéni sorsokon keresztül ismerteti meg/tájékoztatja a magyar társadalmat a hazánkban élő afrikai bevándorlókkal és az ő tevékenységükkel, ezáltal elősegítve a sztereotípiáktól mentes(ebb) magyar társadalom nyitottságának megteremtését. A projekt kiemelt célja volt, hogy a migrációban leginkább érintett jövő nemzedékét (középiskolás és felsőoktatásban résztvevő diákok) tájékoztassuk az okokról és következményekről. A projekt részeként a korábbi, „Itt vagyunk!” projekt keretében rögzített interjúkra, fókuszcsoportos találkozókra és életutakra alapozva hoztuk létre az „Immigropoly” (www.immigropoly.hu) elnevezésű interaktív webes játékot, mely az Afrikából érkező migránsok életútját mutatja be, ezáltal megismertetve a fiatalokat a bevándorlási kérdésekkel. Az interaktív webes játékban a játékosok az afrikai kontinens különböző térségeiből választhatnak egy valósághű, részletes életrajzi adatokkal rendelkező bevándorló profilt. A játék során több útvonal kombináció kialakítására lesz lehetőség, mely során a felhasználók a kiválasztott karaktert elkalauzolhatják az EU-ba vagy Magyarországra. Az út során folyamatos szövegdobozok, ábrák, diagramok segítenek a döntésben, miközben tájékoztatnak és bővítik az ismereteket. A projekt kommunikációs kampányán (mely televíziós, rádiós szerepléseket is tartalmaz) túl két – külső szakértők közreműködésével készült – könyvet és az Afrika Tanulmányok magazin különszámának kiadását is tartalmazta.

Az Immigropoly online játék kedvező fogadtatásán felbuzdulva, és azt tovább fejlesztve hoztuk létre 2012-ben a játék második részét, az „Immigropoly2”-t (www.immigropoly.hu). A játék első verzióját mind tartalmilag, mind grafikailag nagymértékben továbbfejlesztettük. Az korábbi négy afrikai karakter mellet 8 másik is megjelent a világ többi kontinenséről is. A játék menete interaktív, szerepjátékká (úgynevezett „role playing game”) alakult, melyben a játékosnak számos feladatot kell megoldania karakterével az Európába vezető úton. Az Immigropoly2 a BMW Csoport és az ENSZ Civilizációk Szövetségének Interkulturális Innovációs Díjának 2012-es kiírásának egyik nyertese lett.

A játék második részének debütálását követően 2012. november 21-én került megrendezésre az Immigropoly Országos Vetélkedőjének a döntője Budapesten, az ELTE BTK konferenciatermében. A verseny első levelezős (e-mailes) fordulóját követően a legjobb 10 csapat jutott be az országos döntőbe. A vetélkedő szintén az Európai Integrációs Alap és a Belügyminisztérium támogatásával valósult meg, mely az Európai Unióban élő harmadik országbeli állampolgárokat, az Európai Unió bevándorlási politikáját és a migrációt járta körül. A verseny célja volt, hogy a felsőoktatásban – elsősorban a társadalomtudományok területén – tanuló diákok tájékozottabbá váljanak a 21. századi migrációs trendekkel kapcsolatban, és új ismereteket szerezve a témában, játékos vetélkedő formájában mérjék össze erejüket.

1. helyezett: Migrants-Vándormadarak (NKE)
2. helyezett: Bordercrossers (ELTE TáTK)
3. helyezett: Asylum (PTE ÁJK)


Látogatók: 24081
Bejelentkezés